Nedelje trudnoće

bebe

Prvo da kažem. Nisam ponovo trudna, ali želim ovo da objavim iz razloga što na moj blog s vremena na vreme, ko zna kojim putevima zalutaju i trudne, buduće mame koje zanimaju nedelje trudnoće. Ovo je izveštaj koji sam dobijala tokom svojih trudnoća iz nedelje u nedelju, pa možda nije loše da ga objavim u celini. Na žalost nemam prvih 12 nedelja, ali možda sve ovo nekom bude korisno.

Prvo da kažem da nije ništa čudno, da se trudna žena nađe zbunjena zbog tog „doktorskog“ računanja trudničkih nedelja, ali to po njima ide ovako, pa se vi drage moje nađite. Troje sam ih rodila, pa tako vam mogu iz prve ruke reći sve što vas zanima, slobodno pitajte, spremna sam da vam pomognem koliko umem i mogu. Možete pitati apsolutno sve što se tiče trudnoće, malih bebica, dojenja, dohrane, dečice i padobranstva. Odgovoriću vam iz svog iskusta, a nije malo.

1 mesec: 1-5 nedelja
2 mesec: 6-9 nedelja
3 mesec: 10-13 nedelja
4 mesec: 14-17 nedelja
5 mesec: 18-21 nedelja
6 mesec: 22-26 nedelja
7 mesec: 27-31 nedelja
8 mesec: 32-36 nedelja
9 mesec: 37-40 nedelja

Trenutno ste u 13. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 195 dana.
Uspesno ste savladali 30% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 6,5 – 7,8 cm, a teska 15 – 30 g.

Koliki ste Vi?
Moguce je da ste dobili koji kilogram do sada, osim ako imate jutarnje mucnine pa ne jedete mnogo.

Rast i razvoj Vase bebe
Bebin rast i razvoj ce posebno biti upadljiv od ove nedelje pa do 24 nedelje. Beba je vec udvostrucila svoju velicinu od 7 nedelje. Nastavlja se oblikovanje lica, posebno nosa i obraza, a ocni kapci se spajaju i beba sve vise poprima ljudski oblik
________________________________________

Trenutno ste u 14. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 188 dana.
Uspesno ste savladali 32% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 8,0 – 9,3 cm, a teska oko 25g.

Koliki ste Vi?
U ovom periodu trudnoce verovatno cete razmisljati o odeci za trudnice. Uzivacete u trudnoci vise ako nosite odecu koja je udobna i koja vam odgovara umesto da pokusavate da dugme ili zip drzite zakopcano. Svaka trudnoca je drugacija, ne samo medu zenama vec i u odnosu na vasu prethodnu trudnocu. Vase telo raste drugacijim tempom sada nego u prethodnoj trudnoci i razlicito od drugih zena i mozda ce stomak kasnije ili ranije da se primeti. Sve je individualno.

Rast i razvoj Vase bebe
Lice vase bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se koren nosa, formirani su obrazi, usi su sa strana na vratu prema glavi, a oci su sve blize jedno drugome. Kod muskih fetusa razvija se prostata, a kod zenskih fetusa se jajnici spustaju iz stomaka u malu karlicu.

Kako se ponasati?
Prekomerna tezina na pocetku vase trudnoce moze da pretstavlja problem u toku trudnoce. Morate uzimati hranu sa manje kalorija u toku trudnoce.
________________________________________

Trenutno ste u 15. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 181 dana.
Uspesno ste savladali 35% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 10 – 12 cm, a teska 50 – 100 g.

Koliki ste Vi?
Vasa trudnoca se vec vidi, ako ne u obicnoj odeci onda sigurno u kupacem kostimu.

Rast i razvoj Vase bebe
U ovom periodu, koza vase bebe je veoma tanka. Telo bebe je prekrivenolanugo glacicama koje rastu gotovo po celom telu fetusa. Veruje se da lanugo dlacice imaju zastitnu ulogu, pre svega pridrzavajuci vernix na povrsini koze. Vernix je masni, vostani i sirastog izgleda sloj koze koji beba sama izlucuje i stvara. Lanugo dlacice otpadaju, a vernix vecim delom iscezava pre nego sto se beba rodi. Razvijaju se kosti, kao i kostana mozdina. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba je time i sve savitljivija. Sada vasa beba moze svoje prstice stisnuti u saku.

Kako se ponasati?
Tokom prvog tromesecja trudnoce dobitak na telesnoj tezini je neznatan, a potom ravnomerno raste otprilike u ritmu 400 – 500 g /nedeljno tokom drugog i treceg tromesecja, tako da je ukupni dobitak na kraju trudnoce nekih 10 – 12 kg. Suvise mali unos kalorija moze dovesti do deficita hranljivih supstanci u majcinom organizmu sto za posledicu ima zaostatak ili prestanak rasta deteta, premala porodajna tezina i cak prevremeni porodaj. Izmedu 15. i 18. nedelje radi se triple test .
________________________________________

Trenutno ste u 16. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 174 dana.
Uspesno ste savladali 37% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 12cm, a teska oko 80g.

Koliki ste Vi?
Tokom 16. nedelje nastavlja se dalji rast materice, koja se sada uzdize nekih 2 poprecna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vreme materica sadrzi vec i 250 ml plodove vode.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice prekrivaju gotovo celu povrsinu koze bebe, a jasnije se isticu dlacice na obrvama. Pocinje rasti kosa na glavi. Noge bebe su sada duze od ruku. Prsti na rukama su vec sasvim formirani. Ako vam ovo nije prva trudnoca, vec mozete da osetite pokrete bebinih ruku i nogu. Mnoge zene opisuju prve pokrete bebe kao treperenje ili kao mehurice. Vi vec mozete da pocnete da osecate pokrete bebinih ruku i nogu, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoca.

Kako se ponasati?
Jedna od lepih stvari u trudnoci je to da ce vecina doktora reci da treba da imate vise uzina izmedu obroka, cak i 3-4 uzine dnevno. Dijagnosticka amniocenteza se najcesce izvodi izmedu 16. i 18. nedelje trudnoce.

Trenutno ste u 17. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 167 dana.
Uspesno ste savladali 40% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Beba je dugacka izmedu 11 i 12 cm i teska oko 125 g.

Koliki ste Vi?
Nastavlja se rast materice cije se dno (fundus) sada nalazi negde oko sredine izmedu stidne kosti i pupka. Ovo je vreme da izaberete grudnjak po meri i pocnete koristiti neku od krema protiv strija.

Rast i razvoj Vase bebe
Doslo je do potpunog razvitka placente (posteljice). Koza bebe je jos uvek tanka i nema vidljivog potkoznog masnog tkiva. U ovoj nedelji pocinje stvaranje i odlaganje smedeg masnog tkiva. To je posebna vrsta masnog tkiva veoma vazni u proizvodnji topline. Sada bi trebali da osetite pokrete bebe, ako ne ove nedelje onda sigurno sledece.

Kako se ponasati?
Kegelove vezbe su jednostavna tehnika za jacanje misica u predelu vagine. Pripremaju ih za porodaj i pomazu oporavku posle porodaja. Ove vezbe, u bilo koje vreme i bilo gde, moze da radi svaka trudnica, i da ima koristi od njih. Pogledajte i clanak vegeterijanstvo u trudnoci.

Trenutno ste u 18. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 160 dana.
Uspesno ste savladali 42% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 14 cm i teska oko 150 grama.

Koliki ste Vi?
Vi ste se verovatno vec ugojile oko 4 kg, ali povecanje tezine se razlikuje od trudnoce do trudnoce. Moguce je da vam se jevi: osecaj napetosti i tezine u nogama; grcevi u listovima, kao i osecaj trnjenja u nogama; oticanje stopala i skupljanje tecnosti oko skocnih zglobova i na potkolenicama; pojava prosirenih vena na nogama.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba nastavlja da raste i da se razvija, mada sada malo sporije. U ovo vreme zavrsava se okostavanje sitnih koscica unutrasnjeg uha, kao i razvoj onog dela mozga koji prima i preraduje zvucne signale, tako da od ovog vremena vasa beba moze cuti i zvukove koji dolaze izvana.

Kako se ponasati?
Gvozde igra najvazniju ulogu u trudnoci i treba da unosite oko 30 mg da bi ste zadivoljile dnevne potrebe. Mnogi vitaminski dodaci za trudnice sadrze dovoljno gvozda i ako koristite ove pilule, popite ih sa casom soka od pomorandze ili grejfruta da bi ste povecali apsorbciju gvozda.

Trenutno ste u 19. nedelji trudnoće.
Do srećnog događaja još 152 dana.
Uspešno ste savladali 46% trudnoće.

Koliki ste Vi?
Vaša težina raste iz nedelje u nedelju. Evo koliko teži vač stomak u ovom trenutku:
– dete: oko 200 g
– placenta: 170g
– plodova voda: 320 g
– materica (pre trudnoće teži svega 50 g): 320g
– dojke: 180 g
– dodatna količina krvi i zadržana tečnost

Rast i razvoj Vaše bebe
Nervne ćelije kao i nervi (njihovi produžeci) koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mesta, pa beba sada svesno upravlja svojim pokretima. Počinje da se formira masno tkivo. Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mlečne. Ekstremiteti dostižu odgovarajuće proprocije.

Kako se ponašati?
Vaš doktor će vam sigurno skrenuti pažnju da ne uzimate biljne preparate i lekovita sredstva bez konsultacije sa doktorom, jer u toku trudnoće takva sredstva mogu da budu veoma opasna i za vas i za vašu bebu.

Trenutno ste u 20. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 146 dana.
Uspesno ste savladali 47% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 16 cm a teska oko 260 g.

Koliki ste Vi?
Vasa materica ce se sada nedeljno uvecavati za jedan centimetar. S porastom materice mogu se poceti javljati tegobe usled kompresije okolnih organa: pritiska na zeludac, bubrege i pluca. Posledice ovog pritiska mogu biti losija probava, cesto mokrenje, odnosno nedostatak vazduha prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje koze, cesca je pojava strija. Iako vi samo povremeno osecate bebine pokrete, ona se stalno krece, ali vi niste u mogucnosti da je uvek osetite. Njene pokrete osecate samo onda kada ona rukama ili nogama udari o zid materice.

Rast i razvoj Vase bebe
Razvoj, zadebljanje i diferencijacija slojeva koze. Posebne masne zlezde stvaraju vostanu (sirastu) supstancu koja se naziva vernix caseosa, i koja se odrzava na kozi zahvaljujuci prisustvu lanugo dlacica. Vernix je izuzetno bitan u zastiti koze vase bebe od delovanja plodove vode. Pocinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama.

Kako se ponasati?
Normalno je sto vi i vas partner ocekujete buduce roditeljstvo sa pomesanim osecanjima. Sto se termin porodaja priblizava tako rastu i strahovi; mozda se pitate da li ste dovoljno zreli za roditeljstvo i kako ce se to odraziti na vas odnos prema partneru. Najbolje je iskreno razgovarati o tim strahovima.

Trenutno ste u 21. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 139 dana.
Uspesno ste savladali 50% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Fetus je, od temena do zadnjice, dugacak oko 18 cm, a tezak oko 300 gr.

Koliki ste Vi?
Ove nedelje ce vas struk nestati i svi ce znati da ste vi trudni. U ovom drugom tromesecju se najvise dobija na tezini i rastu potrebe za kalorijama. Treba da povedete racuna ne samo koliko vec i sto jedete: izbegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.

Rast i razvoj Vase bebe
Napreduje razvoj digestivnog trakta i on vec funkcionise na naki nacin. Vasa beba vec guta tecnosti. Veruje se cak da gutanje amnionske tecnosti moze da pomogne za rast i razvoj digestivnog sistema i dobro funkcionisanje posle rodenja.

Kako se ponasati?
Mnoge zene osete neverovatnu zudnju za odredenom hranom, a neke nemaju nikakvu posebnu zudnju.

Trenutno ste u 22. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 132 dana.
Uspesno ste savladali 52% trudnoce.

Kolika je Vaša beba?
Vaša beba je dugačka oko 19 cm (merena od temena do zadnjice), a teška blizu 350 gr.

Koliki ste Vi?
Vaša materica je sada oko 2 cm iznad pupka. Vi se verovatno osećate dobro i udobno u svojoj trudnoći. Većina trudnica uživa u drugom tromesečju jer su nestali simptomi trudnoće, gađenje i povraćanja, a telo se naviklo na povećanu težinu.

Rast i razvoj Vaše bebe
Nastavlja se razvoj mozga, kao i razvoj čula dodira i svesnost vaše bebe.

Kako se ponašati?
Veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti u toku trudnoće. Tečnost će pomoći vašem telu u procesu prerade hranjivih sastojaka iz hrane, razvoju novih ćelija, održati dobar krvni pritisak i pomoći kod regulacije telesne temperature. Sada Vam je sigurno teško da se namestite za spavanje. Pročitajte više o spavanju u trudnoći.

Trenutno ste u 23. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 125 dana.
Uspesno ste savladali 55% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 20 cm, a teska skoro 450 gr.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dodali 5 do 7 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Pokreti bebe mogu biti veoma zivi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nezni. Lunago dlacice pokrivaju celo telo. Bebina koza vise nije prozirna vec usled stvaranja pigmenta pocinje biti crvenkasta.

Kako se ponasati?
Neki prijatelji ili poznanici ce vam reci da ste veliki kao da nosite blizance dok ce drugi reci da ste mali i da sigurno niste u petom mesecu trudnoce. Nemojte da se brinete i razmisljate o tome sta kazu, setite se samo da je svaka trudnoca drugacija i da bebe rastu razlicitim tempom. Vas doktor ce da kontrolise vase mere i tezinu prilikom svakog odlaska na konrtolu i on ce biti prvi koji ce da uoci neke probleme. Odrzavajte vasu tezinu stabilno i sve ce biti u redu.

Trenutno ste u 24. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 118 dana.
Uspesno ste savladali 57% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 530 gr, a dugacka oko 21 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Materica je oko 5 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba poprima sve vise izgled na koji smo navikli: oci su se priblizile na udaljenost koja je normalna i jos uvek su zatvorene, a usi su zavrsile svoj put i upravo su tamo gde i trebaju biti. Na ocnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi jos snaznije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao sto ce izgledati kada se rodi.

Kako se ponasati?
Neke trudnice pate od zapusenog nosa pa cak i krvarenja. Veruje se da hormonske promene u vasem telu prouzrokuju vecu prokrvljenost i vecu osetljivost nosnih kanala. Porazgovarajte sa vasim doktorom sta da koristite da bi ste smanjili simptome.

Trenutno ste u 25. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 111 dana.
Uspesno ste savladali 60% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 700gr, a dugacka oko 22 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je velika kao fudbalska lopta i dolazi do veceg pritiska na zeludac sto daje osecaj tezine u stomaku.

Rast i razvoj Vase bebe
Vaca beba svakog dana ima sve vece sanse da prezivi ako dode do prevremenog porodaja. Masa se povecava i sazreva nervni sistem. Polni organi su sasvim razvijeni i lako se moze utvrditi pol ultrazvucnim pregledom, osim ako polozaj bebe to nedozvoljava.

Kako se ponasati?
U toku trudnoce moguce je da cete osetiti svrab na kozi stomaka. Nije u pitanju osip, vec vas stomak raste i vasa koza se takode rasteze i to zatezanje koze uzrokuje svrab. To je normalno i prirodno i mozete smanjiti svrab mazanjem neke hidrantne kreme po stomaku.

Trenutno ste u 26. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 104 dana.
Uspesno ste savladali 62% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 850 grama, a dugacka oko 23 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 6 cm iznad pupka. U drugoj polovini trudnoce, vas stomak ce da raste oko 1 cm svake nedelje, i ako ste pratili savete o zdravoj i ujednacenoj ishrani u toku trudnoce moguce je da ste dobili izmedu 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba vec ima neki svoj ritam spavanja. Verovatno ste primetili da je u neko doba dana aktivnija nego inace tokom dana. Bebino peto culo je razvijeno.

Kako se ponasati?
Kako raste Vasa materica, posteljica i beba, tako rastete i Vi. Bolovi u ledima, glavobolja, natecene noge i pritisak na karlicu postaju sve cesci i cesci. Polako se priblizava kraj drugog tromesecja, 2/3 trudnoce je vec iza Vas i nece proci jos mnogo vremena i Vasa beba ce se roditi!

Dobro je da jedete ribu u toku trudnoce. Dokazano je da su zene koje su jele razne vrste ribe u toku trudnoce nosile duze i donele na svet bebe sa zdravijom porodajnom tezinom. Takode, postoje studije koje pokazuju da konzumiranje ribe smanjuje rizik od prevramenog porodaja i da su omega-3 masne kiseline uzrok hormonske reakcije koja Vas stiti od prevremenog porodaja. Omega-3 masne kiseline, takode, pomazu kod hipertenzije i preeklampsije. Iako riba sadrzi mnogo vitamina B, gvozda, cinka, selena, trebalo bi da izbegavate zivu ribu, koja moze da sadrzi bakterije, parazite, viruse i otrove. Sirova riba ili ljuskari, ako su zarazeni, mogu da prouzrokuju razne bolesti, tako da je bolje da ih izbegavate tokom trudnoce.

Trenutno ste u 27. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 97 dana.
Uspesno ste savladali 65% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ova nedelja je pocetak treceg i poslednjeg tromesecja. Vasa beba je sada teska oko 1 kg, a dugacka oko 24 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 7 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Oci vase bebe su razvijene i pocinju se otvarati, i razvija se culo vida. Takode i cuje bolje i verovatno ce odmah po rodenju prepoznati Vas glas ili muziku koju je slusala dok je bila u Vasem stomaku.

Kako se ponasati?
Jedna od neverovatnih i neprocenjivih osecaja u toku trudnoce je osecaj pomeranja Vase bebe. Ovo je period kada vecina zena pocinje da se vezuje za bebu i da se neprekidno pita da li je sve u redu.

Trenutno ste u 28. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 90 dana.
Uspesno ste savladali 67% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 1 kg i dugacka oko 25 cm od temena do zadnjice, a oko 35 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec dosta iznad pupka. Kod nekih trudnica rast stomaka moze da bude usporen dok kod drugih raste preko noci! Verovatno ste dobili oko 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Kosa postaje duza. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod koze. Mozak je dovoljno razvijen da moze da kontrolice telesnu te,peraturu i disanje.

Kako se ponasati?
Jedite sto vise zelenog i zutog voca, povrca bogatog vitaminom C kao sto je paradaiz i hleb i zitarice od celog zrna.

Trenutno ste u 29. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 83 dana.
Uspesno ste savladali 70% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vaca beba je teska oko 1100 g, a dugacka oko 26 cm od temena do zadnjice.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec 7-10 cm iznad pupka i verovatno ste pridodali oko 8-12 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba otvara i zatvara oci, kada su joj oci otvorene pomice ih uokolo kao da nesto gleda. Verovatno ste primetili da iz nedelje u nedelju Vasa beba raste sve brze i postaje sve veca. Bebina tezina se brzo povecava i bebe koje se samo koju nedelju ranije rode mogu da budu mnogo manje nego one koje se rode u terminu. Ovo je period kada beba dobija na tezini. – tezina decaka je veca od tezine devojcica – tezina na rodenju se povecava sa porastom broja trudnoca koje ste imale

Kako se ponasati?
Ako se probudite u sred noci zbog bolnog grca u nogama, znajte da je to pojava koja prati vecinu trudnica. Nosite obucu sa ravnim donom i smanjite unos soli. To bi moglo da pomogne.

Trenutno ste u 30. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 76 dana.
Uspesno ste savladali 72% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je sada teska oko 1.35 kg i dugacka oko 27 cm

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 10 cm iznad pupka. U ovom periodu trudnoce mozete se osecati veoma tromo i kao da cete eksplodirati svakog casa. Vasa meterica, posteljica i beba ce postati jos vece, ali ne brinite, ostalo je samo jos 10 nedelja.

Rast i razvoj Vase bebe
Nastavlja sazrevanje pluca. Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodova voda umesto u zeludac ude na pogresno mesto, beba, a i vi mozete osetiti njeno stucanje. Ves u ovo vreme beba ima svoje faze: fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja.

Kako se ponasati?
Ako ste zaposleni, pocinjete da razmisljate o porodiljskom odsustvu, iako vecina zena nastavlja da radi jos nekoliko nedelja. Sada ce Vam, verovatno trebati odeca za trudnice, i savetujemo Vam da je pozajmite, ako mozete. Mnoge trudnice se pitaju da li je bezbedno piti biljne cajeve tokom trudnoce. Neki cajevi su bezbedni ali neki nisu.

Trenutno ste u 31. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 69 dana.
Uspesno ste savladali 75% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba tezi oko 1.6 kg a dugacka je oko 28 cm od temena do zadnjice ili oko 40 cm od temena do stopala.

Koliki ste Vi?
Vi ste dobili izmedu 9.5-12 kg. Materica vam je oko 11 cm iznad pupka i trenutno zauzima veci deo Vaseg stomaka i Vi mozete osecati pritisak ispod rebara.

Rast i razvoj Vase bebe
Rast Vase bebe ce se usporiti malo ali rast i razvoj unutrasnjih organa ce se nastaviti.

Kako se ponasati?
Kod vecine trudnica u ovom periodu se pojavljuje smeda linija na sredini stomaka. To se desava zbog razdvajanja stomacnih misica i nestace nekoliko nedelja nakon porodaja.
________________________________________

Trenutno ste u 32. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 62 dana.
Uspesno ste savladali 77% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 1.8 kg, a duga oko 29 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je oko 12 cm iznad pupka. Moguce je da su vam ruke i noge nateceni. Ako Vam je natecen gornji deo tela, lice, obratite se doktoru. Moguce je da osetite bolove u ledima koji je verovatno prouzrokovan slabim stomacnim misicima koji treba da Vas teraju da ispravite ramena i da podrzite rastucu matericu. Moguce je da osetite lazne kontrakcije. One mogu da se pojave nekoliko puta u toku dana i obicno traju oko 30 sekundi. Iskoristite njihovu pojavu za vezbu disanja i relaksacije koje cete primeniti u toku porodaja.

Rast i razvoj Vase bebe
Pluca Vase bebe su zrela i sposobna za samostalno disanje. Posteljica moze da primi i preradi oko pola litre krvi iz vaseg krvotoka svakog minuta i da snadbeva bebin organizam kiseonikom i hranjivim materijama. U ovo vreme beba cuje i Vas glas koji je jaci od buke spoljasnje okoline. Fine lunago dlacice otpadaju, mada ce se neke zadrzati do porodaja.

Kako se ponasati?
Ako ocekujete blizance, Vasa ishrana je posebno vazna. Hrana je uvek najbolji izvor svih hranjivih sastojaka.
________________________________________

Trenutno ste u 33. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 55 dana.
Uspesno ste savladali 80% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2 kg a duzina oko 30 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 13 cm iznad pupka. Dobili ste oko 10-12.5 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
– beba stavlja svoje prstice u usta
– nastavlja se talozenje masnog tkiva debljanje
– kao rezultat masnog tkiva, koza Vase bebe menja boju iz crvene u roze

Kako se ponasati?
Nastavite sa uzimanjem prave hrane kako bi ste obezbedili dovoljne kolicine hranjivih sastojaka i kako bi kontrolisali dobijanje na tezini. Moguce je da imate gorusicu mnogo cesce. Jedite manje obroke ali cesce, to moze da pomogne kog gorusice.

Trenutno ste u 34. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 48 dana.
Uspesno ste savladali 82% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.2 kg a dugacka oko 32 cm od temena do zadnjice i oko 44 cm mereno od dlave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 14 cm iznad pupka. Ne treba da zaboravite da su ove mere orijentacione i da su drugacije u svakoj trudnoci. Nemojte da se zabrinete ako je Vas stomak manji ili veci od drugih trudnica, Vas doktor prati velicinu i rast prilikom svake posete. Jos vaznija je stopa rasta Vase materice, koja daje signale da je rast i razvoj Vase bebe normalan.
Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba vec sada pocinje da razvija svoj imuni sistem koji ce joj pomoci da se izbori sa infekcijama. Noktici na prsticima rasti i moguce je da ce trebati da se skrate odmah po rosenju. Boja ociju bebe je plava bez obzira sto mozda nece biti plava kasnije.
Kako se ponasati?
Kada ce beba krenuti napolje?
Par nedelja pre porodaja moguce je da cete primetiti promene na Vasem stomaku, sto je znak da se beba okrenula nanize glavom prema porodajnom kanalu i da se sprema za izlazak. Ne treba da budete zabrinuti kada se to dogodi, jer se nekom dogodi par nedelja pre porodaja, a nekom bas pred porodaj.

Trenutno ste u 35. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 41 dana.
Uspesno ste savladali 85% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.5 kg a dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice ili oko 45 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 15 cm iznad pupka. Vasa tezina se povecala za oko 10-13 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
– beba se i danje deblja i sada pocinje da dobija salo izmedu ruku i nogu
– ako nosite decaka njegovi testisi se spustaju na svoje mesto, u mosnice
– ako bi se Vasa beba rodila ove nedelje ona bi imala oko 2.5 kg i bila bi potpuno zrela za zivot izvan materice
Iako Vas doktor moze da izracuna tezinu bebe on ne moze da Vam kaze kada ce beba krenuti da izlazi.

Kako se ponasati?
Ako Vam se desi da pustite nekoliko kapi mokrace, nemojte da se uzrujavate i da Vam je neprijatno. To je pojava koja zadesi 98% trudnica zbog pritiska bebine glavice na mokracnu besiku.

Trenutno ste u 36. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 34 dana.
Uspesno ste savladali 87% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.7 kg i dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice, a oko 46 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dobili oko 11-13 kg. U ovoj nedelji Vasa materica dostize najvisu tacku i sigurno osecate da pritiska sve Vase organe, pre svega na rebra, pluca i zeludac.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba i dalje nastavlja da se popunjava i ona je sada vec debeljuskasta i ima popunjene obraze. Ako se beba nije spustila u porodajni kanal, verovatno ce uciniti to uskoro. Onda cete moci lakse da disete i osecacete olaksanje.

Kako se ponasati?
U ovom trenutku Vas doktor je u mogucnosti da Vam kaze kako je Vasa beba okrenuta, da li prednjaci glava ili zadnjica. Obicno je krajem 36. nedelje beba smestena u porodajni polozaj, mada je moguce da se ponovo okrene.

Trenutno ste u 37. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 27 dana.
Uspesno ste savladali 90% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2.9 kg, a duzina oko 35 cm.

Koliki ste Vi?
Verovatno ste dobili izmedu 11-15 kg, ne bi trebalo da ste dobili vise.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba skuplja snagu svakim danom sve vise i vise. U ovom periodi nisu sve kosti bebe okostale, sto pretstavlja prednost, jer ce tokom porodaja biti fleksibilne. Beba se okrece prema svetlu. Krajem ove nedelje rast bebe se polako usporava.

Kako se ponasati?
Vecina trudnica u ovom periodu pocinje da se ponasa kao da ce im vreme pobeci, pa se trude da zavrse sa svim pripremama za povratak iz porodilista. Bilo bi pametno da zamolite nekoga (majku, svekrvu, prijateljicu) da se pobrinu oko spremanja stana. Vase je da odmarate! Odlazak u bolnicu se priblizava, a Vi pogledate sta vam je sve potrebno da ponesete u porodiliste.

Trenutno ste u 38. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 20 dana.
Uspesno ste savladali 92% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 3.1 kg i dugacka oko 35 cm od temena do zadnjice, a oko 47 cm od glave do pete. Verovatno ste primetili da su mere slicne kao i prosle nedelje, jer se rast usporio.

Koliki ste Vi?
Vi se vec nalazite u terminu za porodaj, koji se racuna +2 nedelje, -2 nedelje. Moguce je da cete dobijati 500 g nedeljno i uglavnom se dobijanjese odnosi na povecano zadrzavanje tecnosti. Iz istog razloga nije retka pojava otoka. Druga bitna pojava u ovo vreme je pojava jos jedne vrste trudova. Nakon trudova spustanja javljaju se predtrudovi i lazni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom – predtrudovi i lazni trudovi obicno su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko mirjete, sasvim nestaju.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice su nestale, a jos samo na pregibima se zadrzavaju naslage belkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. U ovom periodu beba skuplja dosta mekonijuma u svoja creva. Mekonium se sastoji od celija koze i lanugo dlacica koje su otpale u plodovu vodu, a beba ih je progutala, od celija crevnog epitela, raspadnutih krvnih celija i drugih supstanci. Nakon porodaja mekonium ce biti prva stolica Vase bebe.

Kako se ponasati?
Sada se verovatno osecate umorno i naduveno. Veoma je vazno da unosite hranjive sastojke i predlazemo Vam par «pametnih uzina»:
– banane, voce bogato gvozdem, kalijumom i magnezijumom
– parce sira za kalcijum i proteine
– krekeri za vlakna
– vocni shaike sa mlekom ili jogurtom za kalcijum, vitamine i minerale

Trenutno ste u 39. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 13 dana.
Uspesno ste savladali 95% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Sada je Vase beba tecka oko 3.2 kg i dugacka oko 36 cm.

Koliki ste Vi?
Vi ste vec poprilicno veliki i teski, ali jos samo malo!
Procitajte vise o porodaju kako biste bili spremni.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba nastavlja sa rastom unutar materice mada je rast sada mali. Svi bebini organi su na svom mestu i sposobni su za samostalno funkcionisanje.

Kako se ponasati?
Kako posle porodaja dolazi period dojenja, znajte da morate nastaviti sa ishranom punom hranjivih sastojaka. Moracete da izbegavate hranu koja uzrokuje gasove, kao sto su brokoli, kupus, karfiol i zacinjena hrana.
Dolazak bebe se ocekuje uskoro. Pogledajte sta Vam je potrebno za prve dane od opreme za bebu.

Trenutno ste u 40. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 6 dana.
Uspesno ste savladali 97% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ako se jos uvek niste porodili, onda ste uspesno nosili Vasu bebu do kreja termina. Vasa beba ce teziti oko 3.4 kg i bice dugacka oko 37-38 cm od temena do zadnjice i oko 48 cm od temena glave do pete.

Vasa porodica je porasla za jednog, dva, a mozda i tri clana! Rodenjem deteta zivot se menja na bolje iako nocima necete spavati jos neko vreme. Ali neprospavanih noci ce biti sve manje i manje, a ljubav prema Vasem detetu ce rasti i prerasti sve granice, i niko, ali bas niko, nece moci da vam to oduzme.


Advertisements

60 Responses to “Nedelje trudnoće”

 1. Charolija Says:

  Reći ću i ovde u komentarima. Sve što vas zbunjuje, što ne znate kako da rešite ili eto jednostavno hoćete da pitate bilo šta, pitajte. Rado ću vam uz osmeh odgovoriti. Nisam doktor, ali iskustvo ponekad mnogo više znači od doktorske diplome. 😀

 2. sarah Says:

  …a ja cu da ti pripomognem koliko mogu, kao pedijatrijska sestra…sa ne malim iskustvom….. 😉
  odlicno si ovo napravila, jer ta lekarska racunanja nedelja su skoro za sve trudnice zbunjujuca…
  Pozz
  😀

 3. Charolija Says:

  Hvala Saro, pomoć je uvek dobrodošla i sa stručne strane. 😀

 4. bebac Says:

  Cao Charolijo,kako te nisam pronasla u proteklih 7 meseci.
  Meni je prvo,u 7 sam mesecu.Posto sam imala jedan spontani pobacaj, ovo je bilo prilicno stresnih 7 meseci za mene.
  Pitanje: Da li vec sad treba da pratim bebine pokrete, koliko treba da ih bude?

 5. Charolija Says:

  Dobrodošla Bebac… u proteklih 7 meseci nije bilo ovo postavljeno, pa me zato i nisi mogla pronaći. Drago mi je da sada jesi. 😀

  Bebe su savršene same po sebi i svaka beba je drugačija. Tako da što se tiče bebećih pokreta, sve zavisi od bebe do bebe. Meni se dešavalo da budu mirni tokom celog dana, kada sam ja aktivna, ali zato uveče kada legnem i smirim se, počne prava žurka u stomaku.

  Trudnice imaju običaj da paniče i da bedače sebe crnim i glupim mislima, ali kada trudnoća teče normalno svojim tokom, nema razloga za paniku.

  Želim ti da uživaš do kraja svoje trudnoće i javi se kada god poželiš. 😀

 6. merima Says:

  mene zbunjuju te sedmice,ako racunam 9 mjeseci onda to dodje 36sedmica i 5 dana,ja sam 36sedmica i 5dana,bolime dole vec 10 dana,najvise navece,pomalo krvarim vec 5dana ono koja kap.ako mozete malo da mi objasnite sta je to.unaprijed vam hvala

 7. merima Says:

  zaboravila sam da kazem da vec 4sedmice beba je se okrenila za porod,prva mi je trudnoca

 8. Charolija Says:

  Draga moja Merima, za početak ti mogu reći…nemoj molim te da mi persiraš i dobrodošla. 😀 Nisam doktorka, tako da takve savete ne umem da dajem, ali ti mogu reći iz svog iskustva, da se beba verovatno spušta u porođajni kanal i namešta se. 36 nedelja i 5 dana, to znači da si ušla u deveti mesec i da se beba kompletno formirala. Znači porođaj je jako blizu. 😀
  Kako se vrat maternice širi i skraćuje (otvara) i time priprema za porođaj, to može dovesti do tih bolova koje imaš uveče. Sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice i koji je do tada štitio plod od bakterija i infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscedak ružičaste boje ili prošaran krvnim žilicama. Sve su to znaci da se porođaj bliži, da se tvoje telo postepeno priprema. 😀 … ali verovatno nećeš da se porodiš još bar nedelju, dve.
  Najbolji savet koji umem da ti dam je da se obratiš svojoj doktorki i da se sa njom posavetuješ oko svega. Samo polako i bez panike. Volela bih da se opet javiš. 😀

 9. merima Says:

  charolija bas vam hvala na odgovoru,ja inace zivim u danskoj i isla sam ljekaru i on mi je tako rekao,ali se malo bojim sto se tice ovih ljekara sve im je normalno i sta god da ih pitam sve je normalno,od pocetka trudnoce imala sam upalu mokracnog mjehura ali su to tek vidjeli kad sam bila u 4mjesecu trudnoce iako sam se zalila i prije ali su mi govorili da je to normalno pa su me zavukli do 4mjeseca.ove bolove imam vec 10 dana,beba je se prije 4 sedmice smjestila gdje treba,i jucer mi doktur kaze da se beba smjesti prije na 2 sedmice i tako da su me bacili u dilemu.termin su mi dali 19januara,a jedni 10 januaru a treci 14januara,a sama mislim da mi nije ni jedan tacan.u martu sam imala menzes kao da ga nisam ni imala 2 dana i jako blijedo,tako isto i aprilu,a u maju nisam uopste dobila.i kad sam im to rekla jedni kazu da mi se racuna
  april a jedni kazu da mi se racuna mart i da nece da mi mjenjaju termin vec kad se porodi da je to termin.zbog svega su me bacili u sumnju.po njima mogu da predjem i termin a da ni neznam pa sam se vama obratila da vidim sta vi mislite.a nemogu da vas ne persiram sve je to navika pa se nadam da se necete ljutit.i jos jedno pitanje ja sam sa deckom spavala 9 februara 10 februara smo se razisli zbog roditelja,sa drugim sam se zarucila 26 aprila a 27 smo imali odnose.i kada pitam doktura da mi taj termin ne odgovara ni sa prvim momkom a ni sa drugim.on mi kaze da sam vjerovatno ostala sa prvim ali da sam bila pod jakim stresom i da je sperma mirovala dok se ja nisam smirila ako ista znate o tome bila bi vam jako zahvalna,jer nemogu da vjerujem da je to moguce.u martu sam imala kao menzes blijedi 17mar.u aprilu12 u maju nista.unaprjed vam hvala

 10. Charolija Says:

  Mila moja, ne ljutim se što mi persiraš, ali stvarno nemaš razloga za to, pa pokušaj. 😀
  Prostom logikom… ako si 9. februara, bila sa prvim momkom… i posle toga nisi, znači da nisi ni ostala trudna sa njim, jer bi se porodila još u novembru. Zajebane su to stvari, ali prosto se usuđujem to da kažem, jer je logično, pa ma šta da kažu doktori. Što se tiče prvog momka… nije on, smem da potpišem, ako je sve ovako kako kažeš. Spermatozoidi su u telu žene živi još 72 sata, znači i da je sperma mirovala, kako kažu doktori, ti bi se do sada porodila. Ne brini u vezi toga. 🙂
  Idemo dalje… Zbog, kako kažeš stresa koji si imala, postoji mogućnost poremećene menstruacije tj. ne obilne ili obilne menstruacije, ali svakako je menstruacija. Ja ti govorim samo prostom logikom. Računa se da su plodni dani od 10. do 17. dana ciklusa. Znači od prvog dana kada si dobila izbrojiš do 10 + 7 dana i to je to. U tom periodu možeš da ostaneš trudna. Ako računamo da je tvoja poslednja menstruacija bila 12 aprila, pa na to dodamo 10 dana i + onih 7, kada je moguće da si plodna. Bilo bi ovako…12 april + 10 dana je 22 april + 7 dana je 29 april… znači trudna si ostala između 22. aprila i 29. aprila, a to se tačno slaže sa tvojim odnosom sa drugim momkom, budućim tatom. 😀 Znači od 27. aprila kada ste bili prvi put zajedno, pa do 29. aprila ako ste imali još odnosa, si i ostala trudna, jer žena je u stvari moguće da ostane trudna samo u periodu od 24 sata.
  Idemo dalje… doktori na poslednju menstruaciju dodaju 7 dana + devet meseci i tako određuju termin. Znači tvoja poslednja menstruacija je 12. april + 7 dana + 9 meseci je 19 januar… to je po njima i verovatno su u pravu. Ali sa druge strane ne spavaju oni sa nama u našim spavaćim sobama. 😀 Ivana da ti kaže, opusti se i uživaj. Divim ti se, ali iskreno. Nadam se da imaš lep život sa budućim tatom svog deteta i da nisi iz nekog inata sa njim. Ako i jesi sigurna sam da će vas vaše divno, slatko dete zbližiti još više.
  Tvoje dileme i pitanja su me baš dirnula i najradije bih te jako, jako zagrlila tako debelu i smešnu. 😀 Sve smo mi smešne i slatke kada smo trudne.
  Još nešto će Ivana da ti kaže. Sve tate imaju taj problem, nikad nisu sigurni da su baš oni tate naše dece. Šalim se, naravno. 😀 Uvek je sve moguće. Najvažnija stvar je da smo mi, žene, uvek sigurne da su to naša deca. Naša divna deca.
  Čuvaj se dobra moja, i budi sigurna da te očekuje neizmerna sreća, kada rodiš svoje dete. Ma kada da odluči da dođe na svet, znaćeš sigurno. Opusti se i znaj da tamo neko u jebenoj Srbiji misli na tebe. Grli te Ivana i šalje ti svu čaroliju sveta da ti bude lepo i dobro u životu. 😀

 11. merima Says:

  draga ivana hvala ti na odgovoru,ja sada zivim sama tj.sa mojim roditeljima.sa drugim sam krenula ne iz inata vec da bi prvog prebolila ali sam se grdno zeznula.radujem se svojoj bebi bez obzira koje tata.prvu ljubav cu tesko da zaboravim a druga je bila sto posto pograsna i ne zelim sa njim bez obzira sto je beba njegova.poslusa cu mamin savjet bolje zivjeti sam nego sa svakim,ali necu ivana draga biti sama imacu svoju djevojcicu kojoj zelim dati ime dalila.puno puno ti hvala za sve ovo pricam ja i sa svojm mamom ali ovo joj je nepoznato.kaze mo kceri moja ja samo znam kad te zaboli ides u bolnicu u moje vrijeme nisu bili kompjuteri i sva ova saznanja.meni je 21god.puno mi znaci ovi vasi savjeti jer sva sam bila zbunjena.moja mama kaze isto da nikad nije cula za takav slucaj a jos cu ja vama javiti dali su nemoguce stvari postale moguce,jer ako se porodim ovih dana moja beba nije od drugog momka vec od prvog jer izmedju njih dvojice nije postajao niko drugi.obavjesticu vas o svemu.jer cu praviti dnk od drugog.ovdje je takav zakon da se mora znati ko je tata bebi.ovo vam pisem ali mnogo mi moji roditelji pomazu oko svega pa mi se ne cini tako crno.draga ivana hvala vam sto mislite na mene samo nemoj da vas opterecuje moja malo nezgodna situacija i vjeruj te da nisam tako losa djevojka vec mi sudbina losa,a moja mama kaze od kako zna za sebe da dobre djevojke uvjek stradaju ali ipak ima negdje u cosku i za njih sreca.ivana i ja vtebi zelim puno srece i puno vati hvala na ovoj obavjesti.

 12. Charolija Says:

  Vidiš da možeš da mi ne persiraraš, bar malo u početku. 😆 Eto što ti se divim, odlučila si da rodiš svoju malu sreću, bez obzira na sve predrasude. Nisam ni pomislila da si ti loša devojka, nijednog trenutka. Divno je što imaš podršku svojih roditelja. Svakog negde čeka sreća, samo što smo mi obični ljudi i nije na nama da znamo gde i kada. Dragi Bog nas iskušava. Sigurno se nećeš pokajati zbog svoje odluke, a da si drugačije odlučila kajala bi se. Tvoja mama je u pravu, a sigurno je da ti niko bolje ne želi i ne misli od majke. Ko je tata, nije ni bitno, važno je da ste ti i tvoja Dalila dobro i da ćete dobro i biti. 😀

 13. merima Says:

  ti si jedna divna osoba kao i moja majka,sve razumijete,kada sam bila 2 mjesega trudna toliko sam bila razocarena zbog moje odluke da se zaruci sa nekim tako nabrzinu i shvatila da sam pogrijesila,moram biti iskrena da sam htjela se ocistiti i trazila sam savjet od mame.tada mi je rekla u ovom ti nemogu dati savjet jer mozes pozaliti jednog dana zbog toga pa ces kriviti mene zbog toga.i tako da sam poslije njeni rijeci ipak ostavila.mama je vec sve kupila za bebu i jedva ceka samnom zajedno da dodje na ovaj svijet.ja cu vam se svakako javiti da vas ne ostavim u ne izvjesnosti.zelim vam puno srece

 14. Charolija Says:

  Divno draga. Divnu i pametnu majku imaš i uradila si pravu stvar. Kad bude došlo vreme udaćeš se za nekog ko će da te voli i poštuje, kao i ti njega. Mlada si i život je pred tobom. Opusti se i raduj se, jer imaš tako puno razloga za sreću. 😀

 15. sarah Says:

  Draga Carolija posto si me zamolila da pogledam ove tvoje odgovore i proverim da li su u redu, ja cu reci da jesu i da si ti dobro izracunala da je 19.1.09, termin,
  samo sto bi ja dodala draga merima jos i ovo da je velika verovatnoca da se racuna zadnji menzis, 17 marta i da je onda termin 22.12.o8, po celom opisu tvojih trenutih nalaza.
  U svakom slucaju zelim ti svako dobro i da ste zive i zdrave vas dve.
  pozz
  Sarah
  (inace ja sam pedijatrijska sestra)

 16. sarah Says:

  Napomena:
  ( Imala sma slucajeva u praksi da su zene vec bile u drugom stanju i imale jos nekoliko puta menzis…)

 17. merima Says:

  draga sarah hvala vam puno a takodje i caroliji meni dragoj sto je se zainterosovala za moj slucaj.jucer sam isla na pregled kod ljekara i on misli da cu se do 22.dec.poroditi ali me muci to sto sam sa mojom velikom ljubavi bila 10,febru.i poslije naseg razlaza tako meni teskom nisam bila do 27.aprila s drugim momkom.a carolija mi je lijepo objasnila da sperma moze mirovat 72sata,sta je se kod mene desilo izgleda da samo bog zna.ja jesam od marta imala upalu mokracnog kanala,ali je doktur tek ustanovio u junu mj.ptako dugo sam imala upalu da je se stvorila bakterija koju sam lijecila od septebra do oktobra.hvala bogu izljecila sam je,a u feb.i martu bila sam u jakom losem stanju tj.sres i sok od tog raskida tesko mi je to rijecima opisat ali citavo vrijeme sam bila tuzna i u suzama,veliki pozdrav za vas

 18. sarah Says:

  svako dobro merima, zelim samo da sve dobro prodje, a onda ces u miru moci sve da odradis i razjasnis….
  pozz

 19. merima Says:

  veliki npozdrav i za vas

 20. Charolija Says:

  Hvala Saro, a od tebe Merima očekujemo lepe vesti. Lepših vesti od toga da se rodila još jedna bebica, nema. 😀

 21. milica Says:

  da li je porođaj jako bolan” od čega to zavisi šta mislite o epiduralnoj anesteziji ja sam u 24 nedelji trudnoće

 22. milica Says:

  da li se u 28.nedelji moze sa sigurnošću utvrditi pol bebe.

 23. Charolija Says:

  Draga Milice… porođaj jeste bolan svakoj ženi, ali moje subjektivno mišljenje je da svako od nas ima različiti “prag bola”. Recimo da neki bol koji je nekom podnošljiv, drugoj osobi je strašno veliki.
  Moj drugi porođaj je bio sa epiduralnom anestezijom i mogu ti reći da sam zahvaljivala i Bogu i onom ko je izmislio. 😀 Blaženstvo i svakom bih preporučila. Naravno o tome ćeš se dogovoriti sa svojom doktorkom.
  U 12. nedelji počinju da se razvijaju genitalije kod bebe, tako da se ultrazvukom u 28. nedelji može odrediti pol sa sigurnošću. Sve zavisi od toga kako se beba namesti. Moja beba je sve vreme okretala guzu, tako da je doktorka tek krajem osmog meseca uspela da vidi pol. 😀 Opet sve zavisi od položaja bebe.

 24. milica Says:

  hvala puno. ja stanujem u beogradu ali nemam adresu ovde. zbog toga niko od lekara u beogradu neće da me primi dok ne prebacim karton. to planiram uskoro pa me zanima koje porodilište preporučujete i kog lekara. i da li ću moda imati problem jer sam do sada posećivala privatne lekare. kakvi su lekari ovde

 25. milica Says:

  veliki pozdrav za vas

 26. Charolija Says:

  Kao i sve do sada što sam ovde pisala, mogu samo iz svog iskustva da govorim. Pošto sam se i ja iz Kraljeva preselila u Bg morala sam da donesem svoj karton i sa tim nisam imala nikakvih problema. I ako ne živim u opštini Savski Venac, ja sam svoj karton odnela u dom zdravlja Savski Venac i po preporuci doktorke iz Kraljeva, izabrala sam doktorku Danijelu Radovanović koja je stvarno fantastična. Pre svega je veliki stručnjak, a i vrlo je nežna, fina i dobra u svakom pogledu. Vodila mi je trudnoću i ostala je moj ginekolog i sada kada više nisam trudna. Sredom radi sa trudnicama i rado je preporučujem svima. Možeš da pozoveš dom zdravlja Savski Venac, pa tražiš ginekologiju i onda samo pitaš da li radi pre ili posle podne. Što pre promeni adresu u LK i prebaci karton, jer stvarno nema razloga da daješ pare na privatne lekare.
  Što se tiče porođaja, ja sam se porađala u Narodnom Frontu dva puta. U NF su veliki stručnjaci, što je neosporno, ali ću ti ponovo iz svog iskustva reći koga da izbegneš, a koga da potražiš. Dr. Jelena Radojević je sva fina i dobra dok ne dođe do pred porođaj. U devetom mesecu me je grubo pregledala i izazvala mi je porođaj, a kasnije sam čula za još takvih slučajeva sa njom. Svima i svakom ću reći da je bolje izbeći je.
  Doktorka koju toplo preporučujem je dr. Vesna Kršić. Predivno stvorenje i odličan stručnjak. Ona utorkom pre podne, radi u prizemlju NF, tamo gde je CTG. Kad već dobiješ uput za porođaj, onda pokušaj da se “nacrtaš” ispred vrata CTG-a, utorkom, rano ujutru i da tražiš doktorku Kršić. Budi sigurna da se nećeš pokajati.
  Kao papagaj ponavljam, sve pričam iz svog iskustva, ako se odlučiš i za neke druge doktore, pokušaj da to bude po nečijoj preporuci. Javi se kad god hoćeš i piši šta si odlučila. Želim ti laku i lepu trudnoću, kao i porođaj, naravno. 😀

 27. milica Says:

  mislila sam da ću imati problem jer mi nije ovde vođena trudnoća od početka. sada sam već u 24. nedelji. hvala puno. u svakom slučaju ću slediti vaš savet. pozdrav od mene i moje bebe koja se mrda baš u ovom trenutku

 28. Charolija Says:

  Hvala draga Milice na divnom pozdravu. 🙂

 29. anci Says:

  Cao carolijo,ja imam puno pitanja,po doktoru mi je termin 18 marta ali svaki put kad odem zbuni me i ja ne znam kolilo imam nedelja,prvo i je dete i jako sam u petom mesecu bila nervozna i pusila pa i sada i jako mi se slatka hrana trazi,puna sanm otoka i vode sve me boli ali se krecem i dobro osecam ali me zanima da li ta nervoza koju sam odredjeno vreme imala je na moju bebu uticala ?Strah me je da li je sve ok .bebu osecam jako mrda stalno ,jako me je trudnoca promenila postala sam emotivna dosta placljiva i nervozna,pomozi mi recima bar da se umirim jer doktor kaze ok je sve a mene je strah.

 30. Charolija Says:

  Draga Anci…prvo da ti poželim srećnu Novu Godinu. Ova godina će u tvom životu ostati upamćena kao godina u kojoj si postala mama. Najdivniji osećaj na svetu. 😀

  Ako je ko bio nervozan i “lud” u trudnoći, onda sam to sigurno ja. Vozila sam se motorom, skakala iz aviona, popila i po koju čašu piva i najveći greh koji sam napravila je da sam tokom sve tri trudnoće pušila. U trećoj trudnoći nisam ni spavala normalno, jer sam već imala malu bebu. Živela sam ludo i brzo, samo ne mirnim trudničkim životom. Tako da stvarno nemaš razloga da se brineš, kada doktor već kaže da je sa tobom i tvojom bebom sve u redu. 😀

  Strah koji imaš je sasvim prirodan. Sve trudne žene su sklone da se bedače i da imaju neke glupe i crne misli. Divljaju hormoni, pa bi se čas smejala, čas plakala. Sve je to apsolutno normalno i prirodno. Nemaš nijedan razlog za brigu. 😀

 31. Charolija Says:

  Što se tiče nedelja trudnoće. Ako su ti doktori izračunali da ti je termin 18. mart, izračunala sam da je tvoja poslednja menstruacija bila 11. juna. E sad da izbrojimo nedelje do sada… Znači sada si u 30toj nedelji tj. u sedmom mesecu trudnoće. Ako se ne varam tako bi trebalo da bude, znači još 10 nedelja i gotovo. Opusti se i uživaj i pitaj sve što ti nije jasno. Srećno. 😀

 32. Gil-galad Says:

  Kada jednom dođe trenutak, jedan budući mladi tata imaće kome da se obrati u vezi “čudnog” ponašanja neke mlade mame, koliko vidim! 🙂

  Ali sve u svoje vreme… 🙂

 33. Charolija Says:

  Naravno Gil, uvek si dobrodošao, i ti i mlada dama “čudnog” ponašanja i izgleda. 😆

 34. merima Says:

  da vas pozdravim i javim da sam 3 januara donjela najdivnijeg djecaka na ovaj svijet.pozdrav za caroliju i saru

 35. Charolija Says:

  ČESTITAM MERIMA OD SRCA! 😀 Želim vam zdrav i srećan život. Ljubim vas i grlim. 😀 Javi se ponekad, nemoj da nas zaboraviš. 😀

 36. merima Says:

  draga carolija necu vas zaboraviti ali znate kako je sad malo vremena ali cim uhvatim vise pisacu vam puno pozdrava od mene

 37. Charolija Says:

  Razumem te Merima, sada beba oduzima sve slobodno vreme, tako i treba. 😀 Kad budes mogla ti napisi koju rec. Ljubim vas oboje, cuvajte se. 🙂

 38. branka Says:

  cao ja sam branislava

 39. Charolija Says:

  Ćao Branislava, dobrodošla. 🙂

 40. Danny Says:

  Puno pozdrava za Charoliju! Prije 2 dana sam uradila test i saznala da sam trudna. Otprilike kako sam izracunala sada sam u 5-oj nedjelji s obzirom da sam zadnju menst. imala 17.12. Planirala sam danas ici kod dr kako bi uradili uz,da li mislite da je rano? Unaprijed zahvalna…

 41. Mali savet - Aptamil « Charolija Says:

  […] vreme hoću ovo da napišem, ali me uvek nešto odvuče na drugu stranu. Od kada sam postavila „Nedelje trudnoće“ svakodnevno na moj blog dolaze buduće mame da se raspitaju o svemu i svačemu. Svraćaju i mame […]

 42. Charolija Says:

  Dobrodošla draga Danny. Najlepše vesti koje stižu na ovaj blog su da je neka buduća mama trudna i sledeća je, da se porodila. Divno, radujem se sa tobom. 😀 Nije rano da posetiš doktora, da ti potvrdi trudnoću i da se posavetuješ o svemu, inače po ovim podacima, termin za porođaj ti je 24. septembar. 😀

 43. Danny Says:

  Jos ponesto bih da priupitam.:) Da li su bolovi u donjem stomaku normalni u pocetku trudnoce? Nekad izgledaju kao menstrualni a nekad su onako bas ostri…:( Puno pozdrava!

 44. Danny Says:

  I naravno hvala na dobrodoslici i korisnim savjetima!;)

 45. Charolija Says:

  Danny…draga moja, sve što ti se sada dešava, gledaj kao normalno, jer jeste. 😀 Po baš takvim bolovima sam bila sigurna da je sve u redu i da beba pravi mestašce gde će da se ugnezdi. Uživaj, opusti se i idi na pregled svakako.

 46. Danny Says:

  Hvala Vam puno! Bila sam na pregledu,sve je ok. Puno pozdrava!!!

 47. Charolija Says:

  Super Danny, javi se ponekad. Sada imaš vremena koliko god hoćeš. Neka te dobro čuvaju i neka te razmaze. Uživaj. 😀

 48. MILICA Says:

  DRAGA ČAROLIJO IMAMO JEDAN MALI PROBLEMČIĆ. NEMAMO IME ZA BEBU. JA SAM U 30.NEDELJI I NOSIM DEVOJČICU ALI MOJ MUZ I JA NEMOZEMO DA SE DOGOVORIMO JER SE MENI NE SVIĐAJU NJEGOVI PREDLOZI I OBRNUTO. NERVIRA ME TO ŠTO SE PONAŠAMO KAO DA IMA NEZNAM KOLIKO VREMENA A IME JE ZA MENE MNOGO BITNO. IPAK ĆE GA NOSITI CEO ZIVOT. ŠTA TI MISLIŠ?

 49. MILICA Says:

  NEMAMO IME ZA BEBU‚ NISMO SREDILI SOBU ZA BEBU I SVE ME TO NERVIRA TOLIKO DA ČAS PLAČEM A ČAS SE SMEJEM. TOLIKO VARIRA MOJE RASPOLOZENJE DA IMAM UTISAK DA ĆU POLUDETI. A SVI MI KAZU DA JE TO ZATO ŠTO SAM TRUDNA I DA SAM ZATO NERVOZNA. I SVAKA PRIČA SE ZAVRŠI SA ISTIM KOMENTAROM A NIKO DA MI POMOGNE.

 50. Charolija Says:

  Jao Mico kako si me sada zatekla. Nisam očekivala da će mi neko ovde postaviti tako ozbiljno pitanje. Po meni je to ozbiljno isto koliko i sve drugo vezano za trudnoću i bebe. Naravno da je važno koje ćete joj ime dati i znam da to nije mali problem. Koje god ime da kažete ono se nikako ne slaže sa baš vašom bebom. Čak i kada se beba rodi, meni je bar bilo teško, da ime povežem sa detetom. Mislim da je važno da izbegnete zamku trenutno popularnih imena. Ja sam svojoj deci dala krajnje obična imena, ali sada kada ih već neko vreme nose, vidim da im baš priliče. Jovana, Jana, Marko i Ana, s tim što Jani nisam ja dala ime, jer je nisam ja rodila. Ako postoji neko ime koje ti se baš, baš mnogo sviđa, pokušaj da ga često izgovaraš i da i tebi i tvom mužu uđe u uvo. Važno je da se ime sviđa i mami i tati, ali nekako sam, kao i uvek više na strani mame, tako da ti predlažem da pokušaš da ga smuvaš nekako, da se baš to ime koje se tebi sviđa, svidi i njemu. Javi mi koje ste ime izabrali. 😀

 51. Charolija Says:

  Svima je poznato da su trudnice, malo šašave po pitanju ponašanja i svega ostalog, pa zato i ne obraćaju pažnju, a trebali bi. Što se tiče sređivanja sobe, ja se nisam opterećivala, jer sam znala da kada se porodim i dođem iz porodilišta sve mora da bude tačno onako kako sam im dala uputstva da bude. Tako je i bilo, a soba je izgledala fantastično i bila je iznenađenje i za mene i za bebu. Nemoj oko toga da brineš. To što su me svi kulirali, sa izjavama “ma trudna je, pusti je”, me je jako nerviralo. Nisam znala šta ću sa sobom, naročito u trećoj trudnoći i najteže mi je pao deveti mesec. Onda sam ja lepo napravila blog i tu se praznila. Inače volim da pišem, pa sam spojila lepo i korisno. Nije teško napraviti blog, a uvek ima nekog da se javi i da te uteši, nasmeje ili podrži svojim komentarom. Pokušaj, nećeš se pokajati. Najlakše ti je na http://sr.wordpress.com/ prijaće ti sigurno.

 52. MILICA Says:

  IZABRALI SMO IME. ZVAĆE SE TAMARA! SASVIM SLUČAJNO SMO DOŠLI DO TOG IMENA A ŠTO JE NAJLEPŠE TO NIJE NI MOJE NI NJEGOVO OMILJENO IME. SLUŠALA SAM MUZIKU I JEDNU PESMU U KOJOJ SE POMINJE TO IME I JEDINO JE BEBA NA TU PESMU REAGOVALA. I DALJE SE MRDA SAMO NA TU PESMU PA MI MISLIMO DA SE I NJOJ SVIĐA. POZDRAVLJAMO TE PUNO TAMARA I JA!

 53. Charolija Says:

  Divno ime ste izabrali. Tako se zvala moja prva najbolja drugarica u prvom osnovne. 😀 Drago mi je da ste se složili svo troje oko imena. 😀 Puno pozdrava i poljubaca za tebe i Tamaru, a tati samo pozdrav. 😀

 54. IVA Says:

  dali moj mejl stize il da pokusam ponovo?

 55. Sanja Says:

  Hejjjj Charolijo! :-))) uhhh…zalutah malo na ovom tvom divnom novom sajtu 🙂 bas je superishka.. Nego cuj… RODILI SMO SEEEE! Tacno na termin 16.11. sa neverovatnih 4 kg i sve za bukvalno 4 sata! Puce vodenjak u 4:30 nocu a moja bundevica je lezala na mojim grudima vec u 8:30! Toliko se sve brzo odvijalo da nisam znala sta me je snaslo, veruj mi!! Nas Vlada, prvi sincic, neprestano mazi svog novog batu Andriju i pravo je malo mamino cudo od deteta:-)) Tebi, draga Charolijo, mnogo hvala na divnim recima utehe i smirenja…bas si divna i hvala na recima “uvek si dobrodosla”..tako obicna recenica a tako puno znaci :-)) bicemo u kontaktu i nadam se da ces zeleti da citas ludorije o odrastanju ovo dvoje nasih klinaca..mada, sve ti je vec poznato :-)))

  Nego! neko bi rekao luda sam sto o tome sada mislim ali mi bismo i trece u neko skorije vreme samo da ja malo danem dusom..;-)) Znas li ti ili neko tajnu kako se prave devojcice? hehehehe..smesno ali opet i ozbiljno..mi bismo jednuuu..ali nesto nam ne ide..mada da se razumemo- najvaznije je da je zivo i zdravo ali, ako bi me neko pitao…i trazio odgovor da ga izvucem duboko iz pete :-))) volela bih jednog devojcurka…eto, sva sam pocrvenela od stida sto to uopste trazim ali eto..

 56. Charolija Says:

  Juhuuu… Sanja! 😀 Divne vesti od tebe. Radujem se kao da te poznajem. 😀 Porodila si se tačno na termin, nije bilo ni iznenađenja, ni isčekivanja… Andrija je dobar batica, pa nije hteo da muči mamu. 😀

  To što bi ste u skorije vreme još jedno bebče i po mogućstvu curicu, za mene je najnormalina stvar na svetu. 😀 E sad… kako napraviti devojčicu. Hm… 🙄 Ne znam šta da ti kažem, ako ste momke pravili u nekoj određenoj pozi, a vi sada tu pozu promenite. Nekako mi se čini da se ženska deca prave s guza. 😀 😀 😀 Šalim se naravno.

  Želim vam puno sreće, ljubavi i zdravlja. I naravno da si uvek dobrodošla. Ljubimo vas i grlimo sve vas, svi mi. 😀

 57. una Says:

  carolijo pisala sam ti na stari site ali vise tamo ne mogu da se ulogujem pa da ponovim pitanja,dakle zanima me da li ovulacija moze i ranije odma posle menstr.da se desi ili moze samo da kasni ali ne i da porani? u kojoj nedjelji trudnoce pocinje mucnina,i da li je moguce sa 20 dana trudnoce vidjeti zacetak preko ultra zvuka? hvala unaprijed…

 58. Charolija Says:

  Una mislim da se na UZ može videti začetak vrlo rano. Odgovorila sam ti i tamo. Mislim da nema potrebe da se nešto posebno uloguješ, dovoljan je nick i mail adresa.

  Mučnina može da se javi, a i ne mora, zavisi od žene do žene. Prvi simptom kod mene je bio taj što sam išla da piškim svakih 15 minuta. 😀 Nije mi bilo muka.

  Pozdrav 🙂

 59. Ivana Says:

  Cao svima,najpre zelim da pohvalim sajt-super ste!!! Skoro sam vas otkrila a vec sam u 18 nedelji trudnoce! Pozz za sve moje koleginice trudnice i zelim im laku trudnocu kao sto je moja hvala Bogu!!

 60. Charolija Says:

  Ćao Ivana, drago mi je da ti se ovde sviđa, uvek si dobrodošla. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: