Ko će da živi u ovoj zgradi?

Rekao bi čovek da sam upućena u razna dešavanja, s obzirom šta sve pročitam tokom dana na internetu, jer novine ne čitam. Međutim nije tako. Neobaveštena sam kao bivši premijer Koštunica. Ako stanari ove zgrade ne budu razni kriminalci, dileri, prodavci oružja, političari ili neki njihovi, ko će onda da živi u ovoj zgradi? Živo me zanima, pa eto bajate vesti za razmišljanje.

“Beskrajni luksuz “Infinitija” u Dobračinoj
Politika – Četvrtak, 28. januar 2010. 21:00

Ko ima beskonačno mnogo para i želi da ih uloži u beskonačni komfor, moći će odmah pored “Konja” na Trgu republike da uživa u bazenu na krovu i termalnoj banji u prizemlju. U kući koju su investitori nazvali “Infiniti” i čije su dveri za “Politiku” otvorili, dan ranije od zakazane medijske promocije, ima svega toga.

Spolja još nedovršena zgrada u Dobračinoj 8 krije jedan od najluksuznijih enterijera ikada sagrađenih u zemlji. Kvadrat u “Infinitiju” je 9000 evra pa će stan od 260 kvadrata u ovoj sedmospratnici stajati 2.340.000 evra. Penthaus je na vrhu i skoro je duplo veći. Kolika mu je cena, izračunajte sami. I pazite da vam se ne zavrti u glavi.

Za sada, prodat je jedan sprat. Ime kupca nepoznato.

Pritiskom na jedno od polja na komandnoj tač-skrin tabli u sekundi se pale svetlo i televizor, podešava temperatura, uključuje muzika, osvežava vazduh, spuštaju roletne… Takva komanda, prema rečima profesora Dragana Lazića, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, može se postići i na daljinu, odnosno pritiskanjem određenog dugmeta na mobilnom telefonu ili laptopu, sa aerodroma u Parizu, tako da vas, kada sletite u Beograd, apartman već čeka spreman.

Stanovi su podeljeni u dve zone – noćnu i dnevnu, zbog čega su, prema rečima arhitekte Miodraga Mirkovića, profesora na Arhitektonskom fakultetu (inače projektanta ove zgrade), spavaće sobe okrenute ka dvorištu, u kome su tišina i mir, a dnevni boravak, trpezarija i kuhinja ka ulici. Svaka soba (ukupno tri) ima svoje kupatilo, a rasporedom su predviđeni još i kuhinja, trpezarija za goste, kuhinja sa zasebnom trpezarijom i dnevni boravak. Strana zida koja izlazi na terasu izrađena je od stakla i funkcioniše po principu kliznih vrata.

Kuriozitet cele građevine je posebna mikroklima, tako da temperatura na terasi iznosi u proseku 21 stepen, što pogoduje gajenju cveća, čak i zimi. “Samo jednim pokretom i otvaranjem vrata postiže se pozorišni efekat – sjedinjavanje dve dimenzije prostora (spoljašnje i unutrašnje)”, ističe profesor Mirković.

Da se posebno vodilo računa o zdravlju stanara, potvrđuje Vasilije Slavić, diplomirani mašinski inženjer termotehnike, koji je bio zadužen za postavljanje optimalnih mikroklimatskih uslova u prostoru, a čije znanje je svojevremeno koristio i Tito. Prema Slavićevim rečima, primenjeni su najsavremeniji bioklimatski sistemi bliski biološkoj osnovi čoveka: grejanje i hlađenje bez kovitlanja prašine (panelno grejanje), zidovi zimi emituju toplotu, a leti rashlađuju, podne obloge u kupatilu obezbeđuju optimalnu temperaturu stopala (21 stepen)… Mikroklimatski uslovi prostorije su nezavisni od spoljašnjih parametara, tako da zagađenost vazduha iz sredine ne može da prodre u unutrašnjost prostorije, u koju se ubacuje prečišćen i jonizovan vazduh. To štiti od obolevanja disajnih puteva. Sistem obezbeđuje filtriranje i sušenje vazduha, posebno leti, kao i kontrolu apsolutne vlage, zbog čega Vasilije Slavić kaže da je zgrada svojevrsna vazdušna banja 365 dana godišnje u srcu zagađenog Beograda.

Na prvom spratu zgrade biće otvoren “šou-rum”, prostor sa katalozima i uzorcima najkvalitetnijeg materijala za opremanje stana, tako da će svaki stanar moći da bira boju i kvalitet mermera, vrstu parketa, osvetljenja, kuhinje i nameštaja…

Od bilo kakvih neželjenih upada stanare štiti portir ali i lift, koji je tako programiran da očitava karticu na kojoj je kodiran sprat stanara na kome živi, i dovozi ga isključivo na taj nivo. Za slučaj da ipak želi da ode na kafu kod komšinice, lift mora dobiti “odobrenje” od dotične, koja će mu dati svoju identifikacionu šifru.

To, naravno, nije sve. Na krovu zgrade je bazen, a 200 metara ispod temelja objekta izbušen je bunar iz koga se, kako kaže investitor Dragoslav Prišunjak, direktor “Srboštampe” DOO, dobija osam litara vode u sekundi, čija je temperatura 21 stepen. U podnožju zgrade projektovan je velnes centar za uživanje.

Zorica Karanović”

Fotka - Vizioshop
Fotka – Vizioshop

Advertisements

Tags: , , ,

16 Responses to “Ko će da živi u ovoj zgradi?”

 1. sopran87 Says:

  Interesantno… Nisam verovao da ce tako nesto napraviti kod nas, ali eto. Malo je sve to tuzno. Malo me pogadja sto ce ispred te zgrade prolaziti nezposleni i tesiti se kako nije sve u parama, a samo znaju da bi im iste dobro dosle. Jasne su meni razlike u nacinu zivota, pogotovo kod nas, ali sto je mnogo mnogo je.
  Da je taj koji je vec pazario stan te pare zaradio posteno, ne bi ih tako bacao.
  I zabole me za optimalnu temperaturu mojih stopala ako zivim sam, pre cu sa nekim da ih grejem u strikanim patofnama…

 2. Charolija Says:

  Da druže. Ko zna koliko su proklete te paretine. Neka im ih. Ništa lepše nego se šćućuriti uz nekog i smejati se na sav glas, jer život je mnogo lep i bez filtriranja vazduha. 😀

 3. Milko Says:

  Ukebala si ih 😆 Secret agent Charolija against bad oligarchy boys 😀

 4. SanjaKokica Says:

  Kaži ti meni Charolijo, jel imadedu ti tamo neki stan od cetir kvadrata,pa da oma prodajemo ovo sto imademo i da se selimo u tu zgradicu 😆 Sigurna sam da bi toliko mogli sebi priustiti, al da spavamo na podovima, jbg, mikroklima, sta bi nam falilo 😀

 5. zelenavrata Says:

  Citah i ja nocas, posala mi nasa drugarica gemina i mis`iiiim, sta reci a ne zaplakati? 🙄

 6. Charolija Says:

  Milko ova moja služba mLooogo kasni…ali pravda je spora ali dostižna. 😆

 7. Charolija Says:

  Kokice jebala ih mikroklima. 😀 U 4 kvadrata ne možemo da stanemo, pa makar se i stisnuli. 😀 Neka im ga…neka se baškare, pocrkali dabogda. :mrgreen: Mi ćemo da se jurimo po našim stanovima, ma koliki da su, patofne na noge i piiiči. 😀

 8. Charolija Says:

  Zelena Gemina je agent iz potaje. 😀 Ma neću da plačem, crkoh od smeha. Ovo je bre luda zemlja 100%.

 9. Milko Says:

  Kao što već rekoh, nije se zezati sa tobom 😆

 10. electrasdreams Says:

  A kako li ce u tim stanovima da kuvaju sarmu, podvarak…?

 11. Charolija Says:

  Milko mogu slobodno da probaju, a šta može da ih snađe ne mogu ni ja sama da znam. 😉

 12. Charolija Says:

  Elektra svašta bre, pa ne jedu oni sarmu samo kavijar i morske plodove za koje su juče čuli. 😀

 13. Sanja Says:

  Pa to da rese problem onih nekoliko hiljada ljudi sto zive od 43 dinara dnevno! Uh! 👿

 14. SanjaKokica Says:

  Hehe, mi imamo čak i stepenice, garant da oni nemaju…ali i da imaju, možda bi im trebala šifra za svaku sledeću, kao Indiana Jones, pa ako zajebu…lelesuga naj….. :mrgreen:

 15. malabreskva Says:

  Ja mislim da je kupio onaj Saric, taj sigurno, ko bi drugi 🙂

 16. electrasdreams Says:

  Ijao draga, kada bi samo znala kako jedu.?! Dave se u tome, samo se kriju da ih njihovi “otmeni” kompanjoni ne vide. Pa sve grokcu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: