Osnove padobranstva I

Već neko vreme se nosim mišlju da vam malo više približim padobranstvo. U stvari to hoću od kada sam počela da pišem blog, ali nekako nikako. 🙂

Skakala sam u četvrtak. Radila sam simulaciju. Priprema za skok na slobodno. Da ne davim, a ako počnem, sigurno hoću, idemo na neke osnovne stvari u padobranstvu.

Da biste se bavili ovim sportom treba da budete punoletni ili da imate najmanje 16 godina i pismenu dozvolu roditelja. Morate da uradite i lekarski pregled i da završite obuku. Obuka se sastoji od 20 časova što teorijske što praktične nastave. Postoje škole koje obuku rade dosta kreće, čega sam izričiti protivnik, ali neću o tome.

Oblasti koje sačinjavaju padobransku obuku su:
– Vazduhoplovna pravila i propisi
– Osnove teorije skoka padobranom
– Poznavanje opreme, padobrana i vazduhoplova
– Tehika skoka padobranom
– Bezbednost i vanredni postupci

Ovo je program obuke po kome sam se ja obučavala. Trenutno ovih dana stupa na snagu novi pravilnik i novi način obuke, ali u svakom slučaju će i po novom pravilniku sve ove oblasti biti „pokrivene“.

Posle završene obuke radi se test i ako nastavnik ustanovi da ste savladali sve potrebne veštine i znanje koje je neophodno možete da skočite. Prvih desetak skokova, ponekad manje ponekad više, zavisi od čoveka do čoveka i od njegovog napredovanja, se skače na gurtnu. Prilikom izvođenja ovih skokova glavna kupola padobrana je zakačena gurtnom za avion i vaše je samo da iskočite. Kada iskočite gurtna otvara padobran.

padobranDa bi jedan padobranski skok u opšte bio izveden neophodni su padobran, visinomer, kaciga, radio stanica i garderoba sa dugim rukavima i nogavicama. Naravno i avion, kao prevozno sredstvo do određene visine.

Svaki padobran pored glavne kupole ima i rezervnu. Rezervna kupola, kao što i samo njeno ime kaže, služi da u slučaju ako se pojavi neki problem sa glavnom kupolom, je zameni. Proces odbacivanja glavne kupole i otvaranja rezerve je nešto što se uči i vežba. Postoji posebna oblast prilikom obuke koja se zove “Bezbednost i vanredni postupci”, koju je neophodno i obavezno savladati. Svaki padobranac je dužan prema sebi i svima ostalima da ovu oblast savršeno savlada. Ukoliko se pojavi neki problem, da problem na vreme prepozna i da ga reši.

vigilPored glavne i rezervne kupole svaki đački padobran mora da bude obezbeđen automatom. Postoje dve vrste automata Vigil i Cypres. Prosto rečeno, automat je mali kompjuter koji na određenoj visini, tj. pri određenoj brzini sam otvara rezervni padobran ukoliko to ne učini padobranac iz  nekog razloga.

visinomerMinimalna visina započinjanja procesa otvaranja glavnog padobrana za učenike padobrance iznosi 1200 metara. Najvažniji zadatak svakog padobranca u toku skoka je svest o visini na kojoj se nalazi i kasnije kada sam počne da otvara padobran, otvaranje na zadatoj visini.

Padobranstvo je zaista široka oblast, tako da sve ono što je važno ne mogu da napišem odjednom, ali zato možete da pitate sve što vas zanima. Rado ću vam odgovoriti.

Nastaviće se…

Advertisements

Tags: , , , ,

12 Responses to “Osnove padobranstva I”

 1. stevo Says:

  Ok, čekam nastavak.

 2. Duda Says:

  Odlicno, vrlo mi je to sve interesantno! 🙂

 3. Charolija Says:

  Stevo u nastavku ću se potruditi da detaljnije objasnim neke stvari koje mislim da su zanimljive i važne.

 4. Charolija Says:

  Dudo drago mi je da ti se sviđa. 🙂

 5. zelenavrata Says:

  Kao deluje sve sigurica? 🙂
  Koja je cena kursa?
  Ne pitam za sebe, naravno, nego za neke koje mislim da bi zanimalo.
  Mozes i na mejlu da mi kazes, ne mora ovde.
  Ja jos nemam 16 godina, pa cu samo da citam 😆

 6. stevo Says:

  Hteo i ja preko mejla al’ bolje da kažem ovako: Ako mi se bre ne otvori ni ovaj ni onaj padobran – nemoj da mi taj jeb… džip na zemlji bude kasnio :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: I šta sam ono još hteo reći… a da Pozdravljam!

 7. Charolija Says:

  Zelena, da nije sigurica ne bih ni ja skočila. Rizik uvek postoji, ali po meni rizik postoji u svemu. S obzirom da si ti još mlada i zelena, sačekaj da malo porasteš, pa ako ti mama dozvoli vrlo rado ćemo te obučiti. 😀 Cenu i sve ostalo možeš videti na http://www.nebeskidijamant.com

 8. Charolija Says:

  Stevo đacima padobran pakuju nastavnici, sve dok sami ne savladaju tu veštinu, tj. sve dok ne polože za A dozvolu, a rezervu isključivo pakuje ovlašćeni riger. Ako ne otvoriš ni jedan padobran na oko 300m automat otvara rezervu. 😉

 9. drveni advokat Says:

  ne deluje meni sve to tako jednostavno . . .

 10. Charolija Says:

  Drvena ovo je samo početak. :mrgreen:

 11. Pavle Says:

  Da li mozete da mi kazete koju i gde da kupim knjigu o padobranstvu i avionima kao i gde bih mozao da idem na kurs. Unapred hvala!

 12. Charolija Says:

  Na Srpskom jeziku mogu se samo pronaći skripte, a što se tiče aviona zaista ne znam, mada mogu da se raspitam. Prilikom obuke za padobranca ti knjiga i ne treba, jer sve se nauči tokom obuke i kasnije tokom skakanja. Možeš da pogledaš sve što te zanima na http://www.nebeskidijamant.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: